Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis plemene-About Breed

 Druhové zařazení psa: Plemena společenská

Výška v kohoutku: Pes i fena 25-30 cm
Hmotnost: 2,5-4 kg
Země původu: Itálie
Doba vzniku plemene : roku 1978
Původní využití :Společenské plemeno
Základní charakteristika : Společenské plemeno.

Vyhledat mazlíčky rasy Boloňský psík (8 mazlíčků)

Druh srsti, speciální péče

Srst je chomáčkovitá, dlouhá, velmi hustá, nepřiléhá příliš k tělu, nemá podsadu a je vždy bílá. Tato srst se rychle zacuchá a musí se každý den vyčesat, zvláště na břiše, za ušima a mezi končetinami. Výhodou této srsti je, že nelíná, protože event. odumřelé chlupy se zachytí v kartáči při česání. Ve zvukovodu, který musí být vždy čistý, nesmějí být žádné uvolněné chlupy.

Základní charakteristické vlastnosti plemene

Veselý, inteligentní, poslušný, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý. Boloňský psík je vážný, obecně ne příliš aktivní pejsek. Je odvážný a podnikavý, poslušný a učenlivý a velice lne ke svému pánovi a jeho okolí. Boloňský psík má jemný a citlivý, zároveň však veselý a dobrácký charakter.

Celkový vzhled plemene

Boloňský psík je malý, zavalitý avšak kompaktní pejsek. Je čtvercově stavěný, délka těla se rovná jeho výšce v kohoutku. Hlava má střední délku. Oči jsou posazené téměř na přední části, jsou dobře otevřené a větší, než je obvyklé. Oční víčko je okrouhlé, oko nesmí být vystouplé, oční bělmo není vidielné. Uši jsou visící, volně přiléhající k hlavě. Ocas je posazený v linii zádi, je nošený v zatočení přes záda.

Fyzické vlastnosti, pohyb

Toto plemeno se spokojí s průměrným množstvím pohybu, to však neznamená, že odmítne dlouhou procházku.

Společenská charakteristika

Toto plemeno vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty i s dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Vůči cizím lidem se chová vyčkávavě.

Výchova plemene

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psíci se snadno učí a rádi dělají něco pro svého pána.